Astea sunt nişte lecţii învăţate din analizarea unor proiecte de atestat la informatică (majoritatea fiind saituri) şi saiturile de la două concursuri la care am participat. Aproape mereu când văd saiturile altora găsesc ceva care nu-mi convine. Totuşi se întâmplă să rămân şi impresionat de cât de mult au muncit unii.
Aproape tot textul de aici este extras din descrierea proiectului meu de atestat. Consider că sunt reguli bune de urmat.
- Saitul să aibă o structură asemănătoare pe toate paginile sale.
- Să folosesc XHTML Strict şi un singur fişier CSS care să fie folosit de toate paginile.
- Să folosesc div-uri şi nu tabele pentru structura paginii.
- Să aleg un font care să se potrivească cu aspectul saitului şi să aibă distanţa dintre linii mai mare pentru a fi mai uşor de citit.
- Să folosesc scrierea corectă utilizând diacritice, ghilimele normale („astea“) şi paragrafe fără spaţii verticale între ele.
- Codul sursă să nu aibă erori (adică să fie valid) şi să fie aşezat astfel încât să fie uşor de înţeles şi modificat.
- Structura fişierelor să fie simplă şi logică. Să folosesc numai caractere mici în denumirea fişierului şi underline în loc de spaţiu pentru a arăta bine în linkuri.
Nu vreau să umplu saitul cu sute de pagini care se numesc „Untitled Document“ sau pline cu imagini inutil de mari, fără nici un context şi fără descriere. Sau cu fonturi care se văd de pe luna şi fără diacritice. Cu fişiere care sunt plasate haotic şi includ toate caracterele posibile (printre care şi literele mari şi spaţii). Sau saitul să nu aibă niciun index şi să fie făcut în totalitate cu programe WYSIWYG din meniuri. Ori să conţină fel de fel de înflorituri făcute în JavaScript sau Flash care distrag atenţia de la conţinutul saitului.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu