miercuri, 19 noiembrie 2008

Ultima zi

Astăzi (minutul 9 din 19.11.2008) trebuie să termin saitul. Pe 17 am adaugat nişte programe şi scripturi în PHP, ActionScript,... şi ieri am adaugat galeria. Acum la 12 noaptea trebuie să mai verific din ce am codat şi să scriu ceva despre mine -- profilul personal. Asta cred că o să fie partea cea mai grea. Pentru a se vedea ce conştiincios sunt, am lăsat ce-i mai nasol să fac în ziua în care trebuia să termin :-) .

joi, 30 octombrie 2008

Servere WAMP

Am hotărât să fac saitul în PHP. Deci îmi trebuie un server, dar nu-mi merge nici unul. Înainte eu (mai mult de un an de când am făcut un sait în PHP) foloseam EasyPHP şi după aia XAMPP. Mereu foloseam WAMP-uri pentru că erau mai uşor de instalat. Nu trebuie instalat separat Apache, PHP, probabil MySQL, şi dacă aşa şi phpMyAdmin.

Am să încerc acum să instalez Apache separat. Dacă nu merge aşa atunci am să continui tot saitul pe distribuţia mea de Linux, Fedora 8. Apropo, nu folosesc Fedora 9 sau 10 pentru că au KDE 4).

miercuri, 22 octombrie 2008

Până acum

Am început de ieri să lucrez la sait şi azi pot să arăt versiunea 8 a template-ului pe care l-am făcut. Totul este creat folosind Photoshop CS3 (apropo nu mai este mult şi trebuie să apară şi Creative Suite 4). Pentru inspiraţie am folosit melodia Blood Fire Death (versuri) de pe albumul cu acelaşi nume de Bathory (Black Metal din Suedia). Am vrut să evit clişeele şi nu am folosit elemente ca focul sau altele. În centru este un soare negru („Death's star“) pe care apare un semn: Brand of Sacrifice din Berserk. Mi s-a părut o combinaţie interesantă. Se observă (subtil) şi razele: imaginea de pe fuldal este când mai închisă când mai deschisă. În antet apar şi fulgere. Am pus şi nişte text pentru impresie. Pentru meniu trebuie să fac şi nişte diacritice pentru că fontul acela nu are.

Design-ul saitului este departe de fi terminat. Am hotărât să-l fac în PHP, deci normal trebuie server ca să pot să-l prezint.

După cum se vede în imaginea alăturată am folosit mai multe layers decât pot număra.

sâmbătă, 18 octombrie 2008

Probleme cu litera „J“

La liceu, profesoara mea de fizică mereu spunea „ji“ în loc de „j“ (adică citit „jî“). Mie mi se părea amuzant, şi nu eram singurul. În schimb aici la facultate am auzit mai mulţi profesori spunând aşa.

Bine, dar asta nu-i partea ciudată. Absolut toţi profesorii spun Iava în loc de Java şi IavaScript în loc de JavaScript.

Mi se pare foarte ciudată chestia asta pentru că nu înţeleg de ce ar pronunţa cineva „i“ în loc de „j“. Doar nu suntem germani, suedezi, italieni etc. Avem litera „j“ şi putem s-o pronunţăm. Deci care-i explicaţia?

miercuri, 15 octombrie 2008

Mitul culorilor sigure

Astăzi am făcut XHTML la Comunicare în medii electronice şi am auzit o chestie care mă enervează de fiecare dată când o văd scrisă sau o aud: web-safe colours.

Listen carefully, people: Această paletă de 216 culori (de la 6·6·6) a fost inventată pe timpul când monitoarele obişnuite nu puteau afişa decât 256 de culori. Această listă de culori este depăşită!! Acum şi cel mai ordinar telefon poate să afişeze mai multe culori.

Dacă nu mă credeţi, citiţi pe Wikipedia despre culorile sigure sau citiţi ce a scris persoana care le-a publicat pentru prima dată (The Browser-Safe Web Palette) :

The only reason to use the browser-safe palette is if you have a concern that your Web design work will be viewed from a 256 color (8-bit) computer system. When I published the browser-safe color chart in my first book, Designing Web Graphics, waaaayyy back in 1996, the MAJORITY of computer users had 8-bit video cards. Today, the minority have them, so the justification for using the browser-safe palette has diminished greatly if you are developing your site for users who have current computer systems. [...] Though this might seem blasphemous to older readers of my books, or loyal website visitors, I believe it's safe to design without the palette. I believe this because so few computer users view the web in 256 colors anymore.

Aşa că staţi liniştiţi, că puteţi să folosiţi orice culoare din cele 16.777.216 de culori pe 24 de biţi.

luni, 13 octombrie 2008

Despre numele blogului

Când am făcut blogul nu ştiam ce nume să-i pun. Părea prea banal să pun numele meu. Puţin mai devreme mă uitasem pe xkcd.com şi am ajuns să văd din nou Sandwich (imaginea 149). Asta mi s-a părut teribil de amuzant când am văzut-o prima dată, şi am făcut numele blogului într-un mod similar. Sudo este o comanda GNU/Linux (defapt de la Unix) care-i dă unui utilizator obişnuit posibilitatea să facă ceva ce numai su (super user) poate să facă (dar de obicei trebuie să bagi parola).

După logica din imaginea respectivă eşti obligat să rulezi comanda citeşte cu opţiunea --mai-departe. Opţiunea începe cu două cratime. O singură cratimă ar însemna că fiecare literă este o opţiune separată.

Ai putea să-mi spui că numele blogului e un pic penibil (sau mai mult)... dar nu te-aş asculta... :)

duminică, 12 octombrie 2008

Ce consider important când creez saituri

Astea sunt nişte lecţii învăţate din analizarea unor proiecte de atestat la informatică (majoritatea fiind saituri) şi saiturile de la două concursuri la care am participat. Aproape mereu când văd saiturile altora găsesc ceva care nu-mi convine. Totuşi se întâmplă să rămân şi impresionat de cât de mult au muncit unii.

Aproape tot textul de aici este extras din descrierea proiectului meu de atestat. Consider că sunt reguli bune de urmat.

  1. Saitul să aibă o structură asemănătoare pe toate paginile sale.
  2. Să folosesc XHTML Strict şi un singur fişier CSS care să fie folosit de toate paginile.
  3. Să folosesc div-uri şi nu tabele pentru structura paginii.
  4. Să aleg un font care să se potrivească cu aspectul saitului şi să aibă distanţa dintre linii mai mare pentru a fi mai uşor de citit.
  5. Să folosesc scrierea corectă utilizând diacritice, ghilimele normale („astea“) şi paragrafe fără spaţii verticale între ele.
  6. Codul sursă să nu aibă erori (adică să fie valid) şi să fie aşezat astfel încât să fie uşor de înţeles şi modificat.
  7. Structura fişierelor să fie simplă şi logică. Să folosesc numai caractere mici în denumirea fişierului şi underline în loc de spaţiu pentru a arăta bine în linkuri.

Nu vreau să umplu saitul cu sute de pagini care se numesc „Untitled Document“ sau pline cu imagini inutil de mari, fără nici un context şi fără descriere. Sau cu fonturi care se văd de pe luna şi fără diacritice. Cu fişiere care sunt plasate haotic şi includ toate caracterele posibile (printre care şi literele mari şi spaţii). Sau saitul să nu aibă niciun index şi să fie făcut în totalitate cu programe WYSIWYG din meniuri. Ori să conţină fel de fel de înflorituri făcute în JavaScript sau Flash care distrag atenţia de la conţinutul saitului.

vineri, 10 octombrie 2008

Despre cuvântul „sait“

În primul post am scris sait...

Asta este ultima dată când explic: Da se poate scrie şi sait (uită-te), nu sunt idiot. După cum ai văzut de pe pagina respectivă multe cuvinte s-au format aşa. Mi s-a întâmplat să scriu pe YouTupe într-un comentariu sait, şi o fată „kre scria k 1 kopila d 12 ani“ avea tupeul să mă ironizeze ca şi cum eu eram cel care nu ştia să scrie.

De ce scriu „sait“? Pentru că mă enervează să spun „sit“ şi „site“ este forma în engleză care devine enervantă când vezi un cuvânt în engleză la fiecare zece în română.

Scopul blogului

Pe 8 octombrie am avut primul curs de Comunicare în medii electronice şi am aflat de primul proiect de 7 săptămâni pe primul semestru. Trebuie să fac un un sait personal şi un blog. Am făcut blogul azi şi pe el am să scriu despre facultate şi despre etapa în care sunt în crearea saitului. De asemenea am să descriu cum l-am făcut pentru că oricum trebuie să am cel puţin 5 posturi pe blog.